De beste tips voor jouw reis naar Sicilië

Siciliaanse keramiek reistips Sicilië

Gelato als ontbijt? Say no more!

Sicilië kent hete zomers. Het is er dus algemeen aanvaard om ijs als ontbijt te eten.

De meeste Sicilianen zijn echter meer fan van granita als ontbijt. Het is een halfbevroren sorbet op smaak gebracht met bijvoorbeeld citroen, pistache of koffie.

Bij die granita hoort onlosmakelijk een brioche. Een zoet, rond broodje te vergelijken met een sandwich.

Vraag in Sicilië naar een granita sotto sopra. Dan doen ze onder (sotto) en boven (sopra) de granita een dikke laag slagroom. Yummie!

Sugar is sweet

In de vitrine van de lokale patisseriewinkels vind je heel wat suikerbommetjes. De liefde voor suiker erfden de Sicilianen van de Arabieren, die het eiland jarenlang onder hun bewind hadden.

De bekendste “dolce” is de cannolo siciliano. Deze opgerolde, gefrituurde koekjes worden opgevuld met zoete ricotta.

Probeer ook zeker cassata. De Sicilianen zijn meesters in marsepein en wikkelen hun gebakjes er maar al te graag in.

I’ll give you an offer you can’t refuse

Wie de trilogie van The Godfather al bingewatchte, voelt zich snel thuis in Sicilië. De films werden er namelijk grotendeels opgenomen.

Bezoek zeker eens het pittoreske dorpje Savoca. Je kan er een drankje nuttigen in Bar Vitelli waar één van de scènes werd opgenomen.

Zwemmeke doen?

Mis je het Italiaanse vasteland en ben je een echte avonturier? Zwem dan van Sicilië naar Calabrië via de Straat van Messina. Deze zeestraat is 3 kilometer lang en verraderlijk wild. Enkel voor de echte durvers dus!

Terra e mare

De grond in Sicilië is erg vruchtbaar door de vulkanische assen van de Etna. Hierdoor groeien er heel wat groenten en fruit, maar ook amandel – en pistachebomen.

De aubergine is één van de meest geliefde groenten in de Siciliaanse keuken. Zo kan je er de beste Pasta alla Norma eten, maar probeer zeker ook eens de caponata uit.

Naast het land staat de zee ook vaak centraal op de menukaart. Geniet van de typische zwaardvis (pesce spada) op de grill of van de rode gamba’s.

En last but not least, Sicilianen zijn verzot op pistache. Ze verwerken het niet enkel in desserts, maar ook in pasta, vlees- en visgerechten.

Liever iets uit het vuistje? Stap dan een bar binnen en bestel een arancino. Deze gefrituurde rijstbal gevuld met ragù en mozzarella mag niet ontbreken tijdens jouw vakantie in Sicilië.

Aanraders in Sicilië

  • Bezoek het pittoreske stadje Noto. Neem je ontbijt bij Caffè Sicilia en geniet van een verfrissende amandelgranita.

Netflix Kijktip: Chef’s Table seizoen 4 aflevering 2 met Corrado Assenza, eigenaar van Caffè Sicilia.

  • Zoek een lokale gids en maak een lange wandeling op de vulkaan Etna. Neem een trui mee en kom tot rust in dit prachtige landschap.
  • Bezoek het wijndomein van Murgo. Neem eerst een kijkje achter de schermen in de wijnkelder. Geniet nadien van een tafel vol Siciliaanse lekkernijen die perfect pairen met hun topwijnen.
  • Andere bezienswaardigheden: Gole dell’Alcantara, Taormina, Isola Bella, Siracusa, Ortigia, Caltagirone, Agrigento,…

Tips voor andere streken in Italië?