De beste tips voor jouw reis naar Toscane

Italiaanse Heuvels Reistips Toscane

Grazie mille Toscana!

Wist je dat… de Italiaanse taal zijn oorsprong vond in Toscane? Mocht Dante Alighieri er niet geleefd hebben, was Latijn misschien toch nog een nuttig vak in de middelbare school geweest.

Dante schreef in een soort dialect van het Latijn waaruit de Italiaanse taal ontstond.

En da’s niet het enige wat in Toscane werd uitgevonden…

In 1565 organiseerde architect Buontalenti meerdere evenementen. Daar bedacht hij de voorloper van de echte gelato door banketbakkersroom in te vriezen. Geef die man een standbeeld!

Unesco Heaven

7 bezienswaardigheden in Toscane staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Da’s meer dan Australië en Zuid-Afrika samen. En je hoeft er geen 24 uur voor op het vliegtuig te zitten…

 • Siena: food & art heaven
 • Firenze: hart van de Italiaanse cultuur
 • Piazza dei Miracoli – Pisa: verplichte selfie met de scheve toren
 • San Gimignano: pittoresk stadje voor de witte wijn fanaten
 • De Medici Villa: woning van de meest invloedrijke familie in Firenze
 • Val d’Orcia: een must see voor elke natuurliefhebben
 • Pienza: prachtig om in te verdwalen

Pane & Vino

Wie voor het eerst naar Toscane gaat en daar op restaurant een stuk brood in z’n mond steekt, zal dankbaar zijn als er een flink glas Chianti voor zijn neus staat om door te spoelen. Het brood in Toscane is namelijk ongezouten.

Het typische ‘pane sciocco’ wordt zo gemaakt omdat zout vroeger heel kostbaar was en het altijd gegeten werd met gezouten voedingswaren zoals kaas of worst.

Om door te spoelen zijn er naast Chianti heel wat andere mogelijkheden. Je kan zeker niet misdoen met een prachtige Brunello, Nobile di Montepulciano, Tignanello of Sassicaia.

Na de maaltijd kan je nog genieten van een zoete dessertwijn: vin santo met cantuccinikoekjes.

Vegetarische diamant

De zwaarste truffel ooit woog haast 1,5 kg en werd in Toscane gevonden door de hond Rocco. Tijdens een veiling werd deze verkocht voor $330.000.

Hou je van truffel? Ga dan zeker eens naar San Miniato. Het pittoreske dorpje staat gekend voor zijn witte truffel. Elk jaar in november vindt daar het Festival van de Witte Truffel plaats. Je kan praten met echte kenners en deelnemen aan proeverijen. Klinkt beter dan onze Belgische festivals, niet?

Rund uit Chiana-dal

Het rundsvlees van deze porseleinwitte koe is een ware delicatesse. De T-Bone wordt gebruikt voor de alombekende Bistecca Fiorentina. Het recept vind je hier.

Aanraders in Toscana

 • Ga op roadtrip naar Toscane en bezoek de 7 bezienswaardigheden op de Unesco Werelderfgoedlijst.
 • Bezoek het stadje Lucca en pik er ‘s avonds een concert mee op Piazza Napoleone. Op 7 juli zal Liam Gallagher er performen. Enkele jaren geleden genoten wij er van een optreden van de Britse band Placebo.
 • Het dorpje Panzano in Chianti mag je zeker niet missen. Geniet er van wijnen uit de wereldtop en ga ‘s avonds dineren bij Officina della Bistecca voor een Bistecca Fiorentina om U tegen te zeggen.
 • Vertrek voorbereid naar Pisa en Firenze zodat je niet in tourist traps belandt. Er zijn namelijk heel wat slechte restaurants waar je voor veel geld slechte gerechten voorgeschoteld krijgt.

Tips voor andere streken in Italië?