De beste tips voor jouw reis naar Puglia

Trulli Alberobello Reistips Puglia

Onbezorgd & eenvoudig

Dat zijn de eerste 2 woorden die bij me opkomen als ik denk aan Puglia. De keuken is er simpel, want tot op vandaag is het zuiden van Italië een pak armer dan het welvarende noorden.

Je kan Puglia vanuit het culinaire standpunt opdelen in 4 zuilen:

  • Graan
  • Olijven
  • Groenten
  • Zee

Wist je trouwens dat 80% van alle Italiaanse olijfolies uit Puglia komen?

Graan in overvloed

Wie naar Puglia reist zal al snel merken dat een groot deel van deze streek bedekt is met tarwevelden, meer specifiek de harde tarwe.

Deze graansoort wordt gebruikt in brood en in pasta. Wist je dat 80% van alla Europese pasta’s uit Puglia komt?

De meest typische pasta is orecchiette, de kleine oorschelpjes die nog vaak met de hand gemaakt worden. Het recept vind je trouwens ook op onze blog.

Naast pasta is brood ook steeds aanwezig op de tafels in Zuid-Italië. Zo wordt gemalen kaas op pasta vaak vervangen door gebakken broodkruimels. Dit omdat kaas vaak een te duur ingrediënt was voor de armere bevolking.

Belastingsontduikende ovens

Wie brood zegt, zegt ovens. Vroeger was dit nochtans allesbehalve evident voor de Pugliaanse bevolking.

Een tijdje terug was het verboden om een oven in huis te hebben. De bevolking werd verplicht om de publieke ovens van de gemeente zelf te gebruiken. Tegen betaling weliswaar…

Hoewel er vaak controleurs langskwamen, was de bevolking inventief genoeg om kleine stenen ovens te bouwen. Van zodra een controleur opdook, kon deze simpele constructie in slechts enkele seconden omgebouwd worden tot een hoopje stenen. Geen vuiltje aan de lucht dus…

Vandaag worden deze ovens nog vaak gebruikt. Ze zijn ideaal om panzerotti, focaccia en andere broodspecialiteiten in te bereiden.

Burrata, baby!

Deze smeuïgere variant van mozzarella is afkomstig uit Puglia. Wist je dat je ook enkel de romige binnenkant kan kopen? Zoek in de speciaalzaak naar ‘stracciatella’. En nee, we hebben het hier niet over het ijsje.

TIP: Bezoek Cuore di Puglia, een artisanale kaasmakerij in Gent. Ze maken er o.a. zelf burrata en ricotta.

Walhalla voor rode wijnlovers

Puglia is het kloppend hart van de Primitivo en de Negroamaro druif. Je vindt de wijntjes tegen spotprijzen in de lokale trattoria’s. Geniet dus met volle teugen van deze prachtexemplaartjes bij je doortocht in Puglia.

Aanraders in Puglia

  • Alberobello, gekroond tot Unesco Werelderfgoed, kenmerkt zich door de typische witte huisjes met kegelvormig dak. Verdwaal een dagje lang in de kleine steegjes en neem Instaworthy foto’s aan de trulli.
  • Bezoek Polignano a Mare, neem een strandhanddoek mee en ga op zoek naar het kleine maar super gezellige kiezelstrand dat Lama Monachile heet.
  • Rij in de vooravond naar Ostuni, geniet van de ondergaande zon en wordt bij het huiswaarts keren verrast door de prachtige nightview die Ostuni biedt. Wij aten in Osteria Piazzetta Cattedrale, een topper!
  • Andere bezienswaardigheden: Porto Cesario, Gallipoli, Otranto, Lecce, Mar Piccolo: als je fan bent van mossels en oesters!

Tips voor andere streken in Italië?