Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese Food Fotografie Op Mijn Talloor

Je geniet van een glas Lambrusco op een terrasje in Bologna. De sympathieke ober komt langs om jouw bestelling op te nemen en jij bestelt natuurlijk de enige echte spaghetti bolognese.

Ik ga vandaag deze prachtige illusie doorbreken en jou vertellen dat spaghetti bolognese een slecht afkooksel is van de enige echte ragù alla bolognese.

Om te beginnen wordt deze nooit met spaghetti met geserveerd, maar met homemade tagliatelle van exact 8 mm. Deze slorpt de saus veel beter op dan de gladdere spaghetti.

Bovendien zijn courgetten, paprika, champignons en knoflook uit den boze. Het enige wat hier gebruikt wordt, is de typische ‘soffrito’ op basis van wortel, selder en ajuin.

Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk tijd. De saus staat 2 uur te pruttelen en dat proef je!

Om zeker te zijn dat het recept perfect was, nam ik contact op met Caterina Schenetti, een rasechte Italiaanse foodie uit Emilia-Romagna. Zij gaf me haar goedkeuring om dit recept met jullie te delen.

Ben jij ook zo benieuwd naar de smaak? Maak de ragù dan zeker zelf eens en laat me in de opmerkingen onderaan weten wat je ervan vond!

Ragù alla Bolognese
Voorbereiding 15 min
Koken 2 uur
Totaal 2 uur 15 min
Gang Main Course
Keuken Italian
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Terracotta pan of aluminium pan met dikke bodem

Ingrediënten
  

  • 300 g grof gemalen rundsvlees niet te mager
  • 150 g pancetta distesa
  • 300 g tomatenblokjes
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • 1/2 glas volle melk
  • vleesbouillon
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Soffrito

  • 50 g wortel
  • 50 g witte selder
  • 30 g ajuin

Instructies
 

  • Snijd de pancetta in fijne reepjes en verhit in een terracotta pan of in een dikke aluminium pan.
  • Hak ondertussen de wortel, witte selder en ajuin zo fijn mogelijk en voeg deze toe bij de pancetta. Laat wat aanbakken in het gesmolten vet tot het mooi opgedroogd is en alle aroma's opgenomen zijn.
  • Voeg nadien het gemalen rundsvlees toe. Bak even aan en blus met een half glas witte wijn. Laat de alcohol verdampen en voeg dan de tomatenblokjes toe aangelengd met een beetje vleesbouillon.
  • Laat voor 2 uur afgedekt pruttelen op een zacht vuur en voeg gedurende deze tijd geleidelijk aan de melk toe. Kruid af naar smaak met zwarte peper en zout.
  • Serveer met verse tagliatelle (8 mm dikte).

Culinaire groetjes,

Elisa & Davy

Volg Op Mijn Talloor op Instagram en ontdek als eerste de nieuwste recepten