Panino con porchetta

Porchetta Food Fotografie Op Mijn Talloor

Op de markt in Rome ruik je ‘m al van ver: het befaamde broodje met porchetta. De opgerolde varkensbuik vol kruiden wordt gegaard aan ‘t spit en is prachtig in z’n eenvoud.

Tijd om het thuis eens uit te proberen! De grootste opdracht in onze queeste was het zoeken naar een geschikt stuk vlees. Gelukkig voorzag onze slager Steven om de hoek ons van een stevig stuk varkensbuik van 3 kilo. Het bereiden zelf verliep van een leien dakje. Het vlees was super sappig en heerlijk qua kruiding. Onze homemade focaccia werd aangesneden en royaal belegd met porchetta. Mamma mia, betere comfort food ga je niet vinden…

Het gezelschap was dolenthousiast toen ik met de plank vol opgevulde smaakbommetjes aan tafel kwam. De broodjes werden aangesneden met ons gloednieuwe mes van Boska en het water kwam in ieders mond. En mijn Italiaanse papa, die gaf zijn goedkeuring om dit geslaagde gerecht met jullie te delen.

Panino con porchetta
Voorbereiding 20 min
Koken 3 uur
Totaal 3 uur 20 min
Gang Lunch, Main Course, Snack
Keuken Italian
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • Keukentouw
  • Vleesthermometer

Ingrediënten
  

  • 3 kg varkensbuik met zwoerd zonder been
  • 100 g rozemarijn
  • 3 el grof zeezout
  • 3 el grof gemalen zwarte peper
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het vlees als een boek doormidden maar laat het uiteinde aan elkaar vastzitten.
  • Bestrijk de binnenkant (dus niet de velkant) met de kruiden en wrijf deze goed in zodat de aroma's vrijkomen.
  • Rol het op langs de korte zijde en bind het stevig toe met keukentouw.
  • Smeer het vel in met olijfolie en prik er zoveel mogelijk kleine gaatjes in. Plaats het vlees op een rooster. Dek de uiteinden af met aluminiumfolie. Indien het vel verbrandt tijdens het garen, dek je het ook af met aluminiumfolie.
  • Schuif de rooster in de oven en plaats er een ovenplaat onder. Na 1 uur zet je de oven op 170°C en laat je het vlees nog 2 uur verder garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 76°C. Laat even rusten.
  • Snijd de porchetta in fijne plakjes en beleg een broodje naar keuze. Ik gebruikte hiervoor homemade focaccia. Buon appetito!

Culinaire groetjes,

Elisa & Davy

Volg Op Mijn Talloor op Instagram en ontdek als eerste de nieuwste recepten