Mijn 2 favoriete dingen: pasta & taart. Awel he, in Sicilië gooien ze dat samen en maken ze een pastataart. 🎂
De typische pasta die ze gebruiken voor deze pastataart, die eigenlijk timballo heet, is anelletti. Kleine ringetjes die ervoor zorgen dat een taart van deze pasta zijn vorm zo mooi behoudt.
Timballo
Koken 1 uur uur 30 minuten min
Totaal 1 uur uur 30 minuten min
Gang Main Course
Keuken Italian
porties 6 personen
Ingrediënten
- 750 gram pasta anelletti
- 700 gram gemengd gehakt
- 3 aubergines
- 2 ajuinen
- 2 wortels
- 4 stengels selder
- 250 gram erwtjes
- 1200 g tomaten in blik
- 1 blikje tomatenconcentraat
- 200 gram mortadella
- 400 gram mozzarella cucina
- 200 gram parmezaanse kaas
- 1 kruidentuiltje
- verse basilicum
Basics
- grof zeezout
- peper
- arachideolie
- olijfolie
- paneermeel
Instructies
- Snijd alle aubergines in plakjes en strooi er grof zout op. Laat een uur intrekken, spoel daarna goed af en dep droog.
Bolognesesaus
- Snijd de wortel, selder en ajuin fijn en stoof de groenten aan in olijfolie. Zodra de groenten glazig zijn, voeg je het gemengd gehakt toe. Bak dit rul.
- Voeg een blikje tomatenconcentraat toe en bak even mee. Nadien overgiet je de groenten en het vlees met de gepelde tomaten in blik.
- Laat 45 minuten sudderen met een kruidentuiltje. Na 30 minuten voeg je de diepvrieserwtjes bij de saus. Afkruiden doe je met peper, zout en verse basilicum.
Assembleren & bakken
- Snijd de mortadella in reepjes en de mozzarella in blokjes.
- Snijd 2 van de 3 aubergines in blokjes. De derde aubergine mag in plakjes blijven.
- Frituur alle aubergines in een hete pan met arachideolie. Van zodra deze mooi goudbruin zijn, dep je het overtollige vet eraf.
- Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking in gezouten water en meng deze met de saus en de blokjes aubergine.
- Voeg wat extra paneermeel toe aan de pasta indien die nog te lopend is.
- Bekleed een springvorm met olijfolie, paneermeel en de plakjes aubergine. Dit wordt straks de bovenkant van de taart.
- Schep wat pasta in de springvorm, strooi er wat mortadella, mozzarella, basilicum en parmezaan op en herhaal dit enkele keren tot de springvorm mooi gevuld is.
- Werk bovenaan af met parmezaan & paneermeel. Plaats de springvorm een half uurtje in de voorverwarmde oven op 200° C.
- Haal de springvorm uit de oven. Neem een plat bord en draai de pastataart om zodat de aubergines bovenaan liggen. Klik nu de springvorm los en haal ze van rond de pastataart.