Wist je dat lasagne al dateert uit de 4e of 5e eeuw? 🤯
Het eerste gerecht dat lijkt op lasagne werd gevonden in een collectie van oude Romeinse recepten uit die tijd.
Je bent hoogstwaarschijnlijk wel bekend met de meest traditionele vorm ervan. Maar je kan evengoed hard varieren met de ingrediënten.
De basis blijft altijd hetzelfde: laagjes pastavellen, vlees en/of groenten en kaas. 🤤
In de winter is het fijn om al eens terug te grijpen naar de heerlijke producten die het seizoen te bieden heeft.
P.S. Heb je deze lasagne liever niet vegetarisch? Bak wat gehakt en voeg deze toe aan de bechamelsaus!
Vegetarische lasagne met pompoen & gorgonzola
Koken 1 uur uur
Totaal 1 uur uur
Gang Main Course
Keuken Italian
porties 6 personen
Ingrediënten
- 10 lasagnevellen
- 1 kg pompoenblokjes
- 3 tenen knoflook
- 3 takjes takjes rozemarijn
Kazen
- 150 g mozzarella cucina
- 150 g gorgonzola cremosa
- 75 g Parmezaanse kaas
Bechamel
- 1000 ml volle melk
- 100 g tarwebloem
- 100 g boter
Basics
- Nootmuskaat
- Zout
- Peper
- Olijfolie
Afwerking
- Salie
Instructies
- Plet de knoflook en snijd de rozemarijn fijn. Stoof aan in een goeie scheut olijfolie. Voeg de pompoenblokjes toe en laat 15 minuten afgedekt garen op een middelhoog vuur.
- Maak een bechamelsaus met de melk, tarwebloem & boter. Kruid bij met peper, zout & nootmuskaat.
- Roer de gorgonzola door de hete bechamelsaus en laat volledig smelten. Voeg ook de helft van de pompoenblokjes toe.
- Snijd de mozzarella cucina in blokjes.
- Bedek de bodem van een ovenschotel met een laagje bechamel. Leg daarop achtereenvolgens laagjes van: lasagnevellen, bechamel, pompoenblokjes, mozzarella cucina & Parmezaanse kaas.
- Herhaal tot de saus is opgebruikt. Zorg dat de bovenste laag bestaat uit bechamel & de kazen. Werk bovenaan af met enkele blaadjes salie & een scheutje olijfolie.
- Bak 30 minuten op 200° C.