Tagliatelle van pistache met romige scampi

Tagliatelle van pistache met romige scampi

Deze week maken we… tagliatelle van pistache 😍

Maar weet jij wie de pistachenoten naar Sicilië bracht?

Het is een gouden huwelijk. Sicilië en pistache. Een meer iconischer duo bestaat er waarschijnlijk niet.

Maar zonder de verovering van het eiland door de moslims tussen 827 en 902, was er misschien zelfs nooit sprake geweest van pistachenoten.

Bij de verovering van het eiland brachten ze namelijk heel wat van hun favoriete planten mee om te planten in de uiterst vruchtbare lavagrond.

Perzikken, citrusvruchten en, je raadt het al, pistachenoten.

Ondertussen is die laatste niet meer weg te denken uit Sicilië. Ze gebruiken het echt overal.

Sauzen, ijscrème en zelfs in pasta. 🤤

Ik vond het alvast een serieuze topper die barst van de smaak.

Probeer jij het ook eens uit?

Tagliatelle van pistache met romige scampi’s
Voorbereiding 15 minuten
Koken 30 minuten
Rusttijd pastadeeg 30 minuten
Totaal 1 uur 15 minuten
Gang Main Course
Keuken Italian
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Pastamachine of deegrol

Ingrediënten
  

Tagliatelle van pistache

  • 75 g semola
  • 225 g bloem (tipo 00)
  • 1,5 ei
  • 80 g pistachenoten
  • 1 el olijfolie

Romige saus met scampi

  • 1 sjalot
  • 2 tenen look
  • 1 tl kurkuma
  • 24 scampi
  • 1 glas witte wijn
  • 500 ml room
  • pistachenoten
  • 1 citroen
  • zelfgemaakte tagliatelle van pistache of gekochte tagliatelle

Instructies
 

Tagliatelle van pistache

  • Mix de pistachenoten met de olijfolie in een blender tot je een egale massa verkrijgt.
  • Meng de bloem met de semola en leg in een hoopje op het keukenblad.
  • Maak een kuiltje in het midden, klop het ei los en voeg het samen met de pistachepasta toe in het kuiltje.
  • Meng eerst met een vork en daarna met de hand tot een egaal pastadeeg. Kneed voor minstens 10 minuten zodat de gluten zich ontwikkelen.
  • Laat minstens 30 minuten rusten gewikkeld in plastiekfolie. Rol met een deegrol of pastamachine uit tot lange vellen. Wij gingen tot de 3e fijnste stand van onze pastamachine.
  • Snijdt de vellen aan de hand van een pastamachine of met de hand uit tot fijne slierten tagliatelle.
  • Kook de tagliatelle tot ze gaar zijn. Verse pasta heeft meestal maar enkele minuten nodig! Giet het kookvocht niet weg maar gebruik het om je saus te binden.

Romige saus met scampi

  • Snijd de sjalot in fijne ringen en pers de look. Stoof aan in wat olijfolie en een tl kurkuma.
  • Voeg de scampi's toe en bak ze mee tot ze gaar zijn.
  • Blus met de witte wijn. Laat uitkoken en voeg de room toe. Laat het geheel 10 minuten inkoken.
  • Zet een grote pot water op, voeg voldoende zout toe en breng aan de kook. Kook je pasta beetgaar en doe ze rechtstreeks van de kookpot in de pan. Voeg wat pastawater toe om de saus te helpen binden.
  • Opgelet: verse tagliatelle heeft slechts 1 – 3 minuten kooktijd nodig afhankelijk van de dikte.
  • Werk af met zeste van 1 citroen, meng goed door elkaar en serveer met fijngehakte pistachenoten.

Ontdek als eerste de nieuwste recepten. Volg Op Mijn Talloor op Instagram. 🤩