Spaghetti Bolognese op z’n Belgisch

Spaghetti bolognese op z'n Belgisch

Spaghetti Bolognese is een gerecht dat door velen wordt beschouwd als het ultieme comfortfood. Hoewel de traditionele Bolognese-saus zijn oorsprong vindt in de Italiaanse stad Bologna, heeft elk land en zelfs elke familie zijn eigen versie van dit geliefde gerecht. In België hebben we een unieke twist aan dit klassieke gerecht gegeven die sommige Italianen misschien als ‘niet-authentiek’ zouden bestempelen. Maar dat maakt het niet minder heerlijk!

De Belgische versie van dit gerecht is rijkelijk voorzien van boerengehakt en verrassend genoeg ook Gruyèrekaas. Ja, je leest het goed. In plaats van Parmezaanse kaas gebruiken we in dit recept Gruyèrekaas, wat een vollere, bijna notige smaak geeft aan het gerecht. Het boerengehakt geeft meer textuur en diepgang aan de saus.

Een ander uniek kenmerk van onze Belgische versie is de toevoeging van diverse groenten zoals wortel, selder en puntpaprika. Dit geeft niet alleen een rijkere smaak maar maakt het gerecht ook voedzamer. En laten we de kruidentuiltjes niet vergeten die een aromatische ondertoon toevoegen, heel verschillend van het klassieke laurierblad in de Italiaanse versie.

Natuurlijk moet elke variatie op een klassiek gerecht met respect worden behandeld. We zeggen niet dat onze Belgische versie beter is dan het origineel, maar het biedt een verrukkelijke afwisseling. In feite is het een eerbetoon aan de veelzijdigheid van de Italiaanse keuken die inspireert om te innoveren en te experimenteren.

Dus, de volgende keer dat je zin hebt in spaghetti maar iets nieuws wilt proberen, waarom dan niet gaan voor de Belgische versie? Het zou net die unieke draai kunnen zijn waar je naar op zoek was!

Spaghetti Bolognese op z’n Belgisch
Koken 30 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Main Course
Keuken Italian
porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g spaghetti
  • 500 g boerengehakt
  • 1 kg tomatenpassata met basilicum
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el ketchup
  • 2 wortels
  • 4 stengels selder
  • 2 puntpaprika’s
  • 1 ajuin
  • 4 tenen look
  • 1 kruidentuiltje
  • 200 g gruyèrekaas
  • Tabasco

Basics

  • olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Snijd de ajuin, puntpaprika & wortel in stukjes. Pers de look.
  • Neem een ruime pan, giet daarin een flinke scheut olijfolie. Stoof de groenten een 5-tal minuten aan.
  • Voeg de ketchup en de tomatenpuree toe en laat enkele minuten meebakken.
  • Voeg het gehakt toe & bak rul.
  • Overgiet alles met de tomatenpassata, voeg een kruidentuiltje toe en laat een halfuur pruttelen om een laag vuurtje.
  • Kook de pasta beetgaar in goed gezouten water.
  • Meng de pasta door de saus en kruid bij naar smaak met peper, zout & tabasco.
  • Serveer zoals het hoort met een royale portie ̷P̷a̷r̷m̷e̷z̷a̷a̷n̷s̷e̷ ̷k̷a̷a̷s̷ Gruyèrekaas.

Op zoek naar meer inspiratie?

Misschien zijn deze recepten iets voor jou?

Ontdek als eerste de nieuwste recepten. Volg Op Mijn Talloor op Instagram. 🤩