Ingrediënten (4 personen):
- 1 kg aardappelen
- 500g kippengehakt
- kippenkruiden
- 6 stoofappels
- 1 ajuin
- 1 klontje boter
- 100ml melk
- nootmuskaat
- peper
- zout
- honing
- kaneel
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Doe water in een kookpot, voeg zout toe en kook de aardappelen gaar.
Schil de appels en snijd ze in fijne blokjes terwijl de aardappelen koken. Doe de geschilde appels in een kookpot met een bodempje water. Laat de appels platkoken op een zacht vuur en roer regelmatig. Voeg op het einde een scheutje honing en indien gewenst wat kaneel toe.
Snijd een ajuin in fijne blokjes en stoof ze met een klontje boter in een hete pan. Als de ajuinen glazig zijn, voeg je het gehakt toe en bak je rul.
Giet de aardappelen af en laat het overblijvende vocht uitkoken. Pureer de aardappelen samen met 100ml melk, peper en nootmuskaat. Proef en kruid verder af. Voeg indien nodig wat extra zout toe.
Neem een ovenschaal en verspreid het gehakt over de bodem. Giet daarover de verse appelmoes. Zorg dat de appelmoes overal gelijk verdeeld is. Voeg als laatste de puree toe bovenop de appelmoes en strijk opnieuw glad.
Verwarm de oven op 200 graden en plaats de hete bliksem nog 10 minuten in de oven tot de puree een klein korstje heeft.