Deze Siciliaanse specialiteit bestaat in oneindig veel smaken. Koffie is mijn all time favorite. Ik ben dan ook dol op alles wat koffiegerelateerd is.
Granita wordt op het hete eiland Sicilië als ontbijt gegeten met een brioche. Je dopt het zoete ronde broodje in de ijskoude granita en smelt helemaal weg.
Als kind bestelde ik standaard de granita al caffè ‘sotto sopra’. Hier werd er een royale portie slagroom onder en bovenaan de granita geserveerd. Hierdoor was de sterke koffiesmaak wat zachter. Die gewoonte ben ik tot op vandaag nog steeds niet afgeleerd. 🤭
Je kan dit recept gemakkelijk zelf maken en hebt er geen ijsmachine voor nodig. Als je het raar vindt om dit als ontbijt te eten, is het ook ideaal als tussendoortje op een hete zomerdag. Zie het als een variatie op een iced coffee. En nu hopen dat die zomer er snel aankomt…
Ingrediënten
- 250 g water
- 250 g espresso
- 75 g suiker
Instructies
- Meng de suiker bij het water in een pannetje en breng even aan de kook. Van zodra de suiker gesmolten is, zet je het vuur uit.
- Giet het suikerwater bij de espresso en doe deze vloeistof in een lage ovenschaal.
- Plaats in de diepvries voor 5 uren en meng elk half uur even los.
- Serveer in een glas en werk af met een flinke schep slagroom.