Gnocchi kan je op oneindig veel manieren klaarmaken, maar ik besloot er deze keer – omwille van mijn roots – een Siciliaanse draai aan te geven.
Ik neem jullie even mee naar Bronte, een dorp aan de Etna. Deze plaats staat gekend als de gemeente van het groene goud in Sicilië. Met het groene goud worden de pistachenoten bedoeld.
Jaarlijks kan je in oktober naar het Pistache Festival gaan in Bronte. Het historische centrum is bezaaid met marktkraampjes waar lokale producenten en landbouwers al hun specialiteiten in de kijker zetten.
De Sicilianen (inclusief mezelf) zijn dol op pistache en gebruiken deze nootjes in tal van zoete bereidingen zoals gelato, granita en cannoli, maar evenzeer in pasta’s, vlees- of visgerechten.
Ik koos ervoor om een pesto te maken op basis van pistache en deze te combineren met knapperige spekjes en burrata. Klaar in een handomdraai en oh zo heerlijk!
Benodigdheden
- Mixer of blender
Ingrediënten
- 500 g gnocchi versafdeling
- 75 g pistachenoten
- 40 g Parmezaanse kaas
- 10 g basilicum
- 1/2 teentje look
- 50 g olijfolie
- 50 g water
- 1 burrata
- 100 g spekblokjes
- peper
- zout
Instructies
- Doe de pistachenoten samen met de Parmezaanse kaas, de look en olijfolie in een blender en mix fijn. Voeg nadien de basilicumblaadjes en het water toe en mix tot een gladde massa. Kruid af met peper en zout.
- Bak de spekjes krokant in een hete pan zonder vetstof. Kook ondertussen de gnocchi in gezouten water. Van zodra ze komen bovendrijven, zijn de gnocchi gaar.
- Meng de gnocchi door de pistachepesto en serveer met de krokante spekblokjes en een halve bol burrata per persoon. Smakelijk!