Elegante Eclairs

Eclairs Food Fotografie Op Mijn Talloor

Ingrediënten (12 kleine of 6 grote):

 • 80g boter
 • 600ml melk
 • 65ml water
 • 1tl suiker
 • 1tl zout
 • 100g bloem
 • 10 eieren
 • 40g maizena
 • 1 vanillestokje of vanille-extract
 • 250g chocoladecallets (pure chocolade)
 • 125ml room

Attributen:

 • Spuitzak en een rond spuitmondje

Bereidingswijze:

Soezen:

Voeg 65ml water samen met 65ml melk, 80g boter, 1tl suiker en 1tl zout in een pannetje. Kook alles op. Haal je pan van het vuur zodra de vloeistof begint te koken.

Voeg van zodra de pan van het vuur is 100g bloem toe en roer het tot een glad mengsel met een garde. Laat je gladde massa nog 2 minuten droge op het vuur.

Weeg 185ml eieren af, klop ze op en giet ze in verschillende fases bij het beslag. Roer telkens alles stevig door elkaar.

Tip: je beslag is klaar wanneer het in een punt van je spatel glijdt. Voeg nog een klein beetje ei toe aan je beslag als dat niet het geval is.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Doe je beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje (geen gekarteld!).

Spuit ronde, rechte lijnen van ongeveer 10cm. Deze hoeven niet dikker te zijn dan een kleine knikker. Als je liever wat grotere eclairs maakt, spuit je je lijnen iets dikker.

Meng een scheutje melk met 1 ei, klop door elkaar en borstel zachtjes over de bovenkant van je net gespoten eclairs.

Bak je eclairs 20 minuten in een voorverwarde oven tot ze goudbruin zijn. Verlaag de oven daarna naar 150 graden, zet de deur op een kier en laat 5 minuten verderbakken. Haal daarna de eclairs uit de oven en laat afkoelen.

Banketbakkersroom:

Voeg 100g suiker, 40g maizena, het merg van 1 vanillestokje en 5 eierdooiers in een kom. Klop alles stevig door elkaar. Roer er daarna 50ml melk bij en klop goed los.

Zet 15ml melk en de uitgeschraapte vanillestok in een pan op het vuur en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur van zodra het kookt, verwijder de vanillestok en voeg je eiermengeling toe. Klop alles opnieuw goed los en plaats de pan opnieuw op het vuur. Breng alles aan de kook.

Laat de vloeistof opkoken maar blijf ondertussen goed roeren. Wanneer de vloeistof de dikte krijgt van een stevige crème, giet je deze uit in een grote kom. Dek af met plastiekfolie die je tot op de massa drukt, zo ontstaat er geen velletje.

Afwerken

Smelt 250g chocoladecallets en 125ml room au bain marie en roer het tot een mooie, egale vloeistof. Doe de chocolade daarna in een hittebestendig, langwerpig bakje. Zo kan je er straks makkelijk de eclairs in doppen.

Maak in het poepje van elke eclair een gaatje met een ronde spuitmond.

Neem de banketbakkersroom, roer alles goed los en doe het in een spuitzak met een ronde spuitmond.

Steek de spuitmond in het gaatje van de eclair en spuit er de crème in.

Dop je gevulde elcair met de bovenkant in het chocolademengsel, laat afdruipen en opstijven. Herhaal dit voor alle eclairs en genieten maar!

Op zoek naar meer inspiratie?

Misschien zijn deze recepten iets voor jou?

Ontdek als eerste de nieuwste recepten. Volg Op Mijn Talloor op Instagram. 🤩