Bomma’s Bouletten

Balletjes in tomatensaus food fotografie op mijn talloor

Grootmoeders keuken. Goeie boerekost, zoals we hier wel eens zeggen. Om de zoveel tijd bel ik mijn mémé op voor haar recept van balletjes in tomatensaus.

Niet omdat ik het voor de zoveelste keer vergeten ben. Wel omdat ze het met zoveel liefde en passie elke keer weer aan mij vertelt.

Altijd weer sluit ze het gesprek af met dezelfde zin: “Echte tomatensaus maken Elisa, nie van diene brol met roux he.”

En gelijk heeft ze. Niets kan op tegen een heerlijke tomatensaus die, volgens haar recept, minstens 1 uur moet pruttelen (maar hoe langer hoe beter).

“Anders is ze niet lekker.”

De tomatensaus is één ding maar ook het gehakt is van levensbelang. Goed gekruid boerengehakt. Niets anders. Zonder eitje of chapelure.

“Tmaakt mij niet uit wat al die koks zeggen. Daar moet er geen ei in.”

Deze tomatensaus is een klassieker met een eigenwijze touch van mijn eigen mémé. Probeer het eens (en laat het zeker 3 uur pruttelen!). Laat me daarna weten wat je er van vindt 🤤

Balletjes in tomatensaus op grootmoeders wijze
Voorbereiding 15 min
Koken 1 uur 10 min
Totaal 1 uur 25 min
Gang Main Course
Keuken Italian
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 ajuinen
  • 4 stengels witte selder
  • 1,5 kg verse tomaten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 el suiker
  • 1 klont boter
  • peper
  • zout
  • 1 scheutje melk
  • 750 g gekruid boerengehakt
  • peterselie

Instructies
 

  • Draai het boerengehakt in gelijke balletjes. De grootte bepaal je zelf. Weeg eventueel alles na op een weegschaal.
  • Bak de balletjes in een hete pan met een goeie klont boter. Als ze langs beide kanten goed gekorst zijn, zet je ze even opzij.
  • Verwijder de schil van de tomaten door ze te emonderen. Znijd de tomaten in fijne blokjes en zet ze even opzij.
  • Snijd de ajuin en de selder in fijne blokjes. Stoof ze aan in de pan waarin je het gehakt gebakken hebt.
  • Voeg de verse tomaten en de tomaten in blik toe aan de pan en laat alles minstens 30 minuten pruttelen (hoe langer hoe beter). Voeg na 30 minuten de balletjes toe en laat nog eens 30 minuten sudderen.
  • Kruid de saus af met peper, zout en een eetlepel suiker. Voeg nadoen nog een scheutje melk toe om de zuurheid van de tomaten weg te nemen.

Culinaire groetjes,

Elisa & Davy

Volg Op Mijn Talloor op Instagram en ontdek als eerste de nieuwste recepten