Gnocchi zijn een van de simpelste pastasoorten om zelf te maken. Traditioneel worden ze met aardappelen gemaakt. Al vind je in Sardinië ook de gnocchi sardi die bestaan uit enkel bloem & water.
Je kan er ook mee gaan experimenteren en ingrediënten toevoegen, weglaten of vervangen.
Voor deze gnocchi vervangen we de traditionele aardappel door een gepofte zoete aardappel. Daarbij voegen we zoveel als nodig bloem tot het deeg de juiste consistentie bereikt. Dit betekent dat het deeg niet meer mag kleven aan de handen of het tafelblad.
Uiteindelijk rol je het deeg uit in rolletjes en snijd je daar kleine kussentjes van. Deze kussentjes kook je en de gnocchi is klaar!
Zoete aardappelgnocchi
Koken 25 minuten min
Totaal 25 minuten min
Gang Main Course, Side Dish
Keuken Italian
porties 4 personen
Ingrediënten
- 500 g zoete aardappel
- 300 g bloem tipo 00
Instructies
- Was de zoete aardappelen, prik er gaatjes in met een vork en wikkel in zilverpapier. Pof de zoete aardappelen voor 30 – 60 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C. Hoe groter de zoete aardappelen, hoe langer in de oven.
- Schil de zoete aardappelen en plet de binnenkant met een pureestamper of een passe vite.
- Doe de gepureerde zoete aardappel in een kom en voeg daarbij een deel van de bloem. Meng alles goed door. Stort uit op een werkblad en kneed heel kort met de hand tot een geheel. Voeg zoveel bloem als nodig toe tot dat het deeg niet meer aan je handen of aan het tafelblad plakt.
- Snijd een stuk van het deeg en rol uit tot een rol van ongeveer 1 eurostuk dik.
- Snijd de rol in stukken zo groot als 1 vingerkootje.
- Rol de gnocchi optioneel nog over een gnocchiplankje of een vork voor de typische ribbeltjes.
- Kook de gnocchi gaar in licht gezouten water voor een tweetal minuten. Van zodra ze bovendrijven zijn ze klaar!