Hoe voorbereiden voor een foodfotoshoot

Feest! Je plande zonet een foodfotoshoot in. Plots neemt stress de bovenhand. De fotograaf is hier binnenkort maar je hebt geen flauw idee hoe je je moet voorbereiden. 😣

Deze blog helpt je op weg. Laat het dienen als richtlijn voor een fotoshoot met Op Mijn Talloor of met een andere fotograaf waarmee je samenwerkt.

Wat je moet doen en waar je moet op letten bij het voorbereiden van een foodfotoshoot

Om een vlotte dag te garanderen, is er zowel van jou als van de fotograaf een voorbereiding nodig.

Verliep alles vlot, dan communiceerde je waarschijnlijk een lijst van gerechten of zaken die gefotografeerd gaan worden.

Op basis daarvan maakt jouw fotograaf een moodboard en shotlist op die als gids dient doorheen de dag.

Hou bij jou voorbereiding de volgende tips & tricks in het achterhoofd:

Zorg dat de gerechten die je laat fotograferen klaar zijn (maar werk ze nog niet af)

Zo verliest de fotograaf geen kostbare tijd als’ie ter plaatse is.

We know, we know… sommige gerechten volledig afwerken is onmogelijk.

Een ijscoupe zet je geen twee uur op voorhand klaar op de bar. Net zoals de slagroom die je freakshake helemaal afmaakt.

Wel leg je alle ingrediënten reeds klaar en is de slagroom reeds geklopt wanneer de fotograaf aankomt.

Verliep alles vlot dan kreeg de fotograaf van jou een lijst met te fotograferen gerechten. Gebruik deze lijst ook voor jezelf om de nodige voorbereidingen te treffen.

Bolletje ijs op hoorntje gefotografeerd door Op Mijn Talloor

Het eten mag koud zijn

Een stuk Belgisch witblauw fotograferen? Bak het op voorhand.

Zo is het afgekoeld wanneer er wordt gefotografeerd. Dit heeft meerdere voordelen:

  • Je steak moet niet meer a la minute afgebakt worden waardoor je stressvrij werkt tijdens de shoot
  • Afwerkingen zoals peterselie of een blaadje basilicum verliezen snel vorm & kleur door warmte waardoor ze er sneller minder mooi uitzien

Enkele voorbeelden van ingrediënten die je koud kan laten fotograferen zijn: allerhande soepen, eierbereidingen, pastabereidingen zoals spaghetti bolognese, rundscarpaccio, afbranden van creme brulee, …

Gebruik nog geen sauzen in je voorbereiding

Het oog wil ook wat. Pepersaus over de steak, dressing op de salade, een swirl truffelolie op je carpaccio.

Het is de final touch van je gerechten. Toch wacht je er best nog even mee.

Vele sauzen verliezen snel hun textuur en sijpelen daarna als en stervende zwaan over jouw gerecht naar beneden.

Als fotograaf zetten wij eerst de volledige setting klaar. Inclusief jouw gerecht zonder saus.

We nemen een testshot, controleren of alles correct staat en of we tevreden zijn met het voorlopige resultaat.

Iedereen content? Dan voegen we de saus toe en maken we het uiteindelijke shot.

Dit garandeert een perfect afgewerkt gerecht in plaats van een triest, belabberd sausje.

In deze foto voor de webshop van de madammen van VIEF zie je hoe we voor een webshopfoto eerste een testshot namen met de volledig voorbereide salade en pas achteraf de saus toevoegden.

Voorzie extra rauwe ingrediënten of extra saus

Rauwe ingrediënten zijn de perfecte props om jouw foodfoto te laten shinen.

Wat bloem aan de rand van het frame bij versgemaakte tagliatelle geeft een authentieke touch en draagt bij tot het verhaal.

Voor het fotograferen van deze gnocchi met vongole hielden we een tiental schelpen aan de kant. Deze werden gebruikt om de foto meer persoonlijkheid te geven door ze te gebruiken zowel op het gerecht als in de linkerbovenhoek.

Let ook op het potje peterselie in de rechterbovenhoek die mee bijdraagt aan het verhaal van de foto.

Voorbeelden van mogelijke props:

  • Een handvol extra kruiden zoals peterselie, bieslook, peperbollen of grof zout.
  • Rauwe groenten in hun puurste vorm: tomaten nog in een tros, een bussel wortels met het groen er nog aan
  • Een blok kaas of wat geraspte kaas
  • Wat extra (gekookte) pasta

Voor deze pasta met citroen, burrata & pesto hielden we een handvol pasta over.

Deze pasta werd niet in saus gemengd maar helemaal op het einde toegevoegd om de foto net wat meer textuur en diepte te bezorgen.

Hou 1 ruime tafel vrij voor het fotograferen

That’s it. Meer hebben we meestal niet nodig om jouw gerechten te laten stralen.

Met Op Mijn Talloor als foodfotoraaf hoef je geen erkening te houden met belichting. Wij maken gebruik van flitslicht waardoor we het licht volledig onder controle hebben.

Hiervoor gebruiken we onze eigen belichtingsset en houden we de touwtjesin handen. We bepalen zelf de richting van het licht, de lichtsterkte en de hardheid van de schaduwen.

Je hoeft je duurste ingrediënten niet te gebruiken

Wil je graag een bruisende schuimwijn op je foto hebben? Dit hoeft helemaal geen champagne te zijn.

Kies voor een goedkope cava. Die smaakt misschien anders maar ziet er hetzelfde uit.

We plaatsen het glas dan op de foto met een ongeopende fles champagne. Niemand die het verschil zal merken.

Wat je niet hoeft te doen tijdens je voorbereiding

Tafels volledig indekken

De regels van foodfotografie zijn meestal heel anders dan hoe een klassieke tafel wordt ingericht.

Met de styling in het achterhoofd beginnen we van een wit blad. Of een lege tafel in ons geval.

Van daaruit bouwen we een scène op. Jouw gerecht is de grote ster en het eerste element dat op de foto verschijnt.

Telkens voegen we extra puzzelstukjes toe die de foto tot een geheel maken.

We houden rekening met kleur, compositie, props en hoe de uiteindelijke nabewerking invloed heeft op het eindresultaat.

Integreer je graag je eigen borden of bestek op de foto? Laat het ons weten en leg ze aan de kant. Bij de fotoshoot gebruiken we verder jouw materialen om de scène op te bouwen.

We hebben het hart op de tong. Zien we dat de stukken niet passen in het geheel, laten we jou dat weten.

We zoeken dan samen naar een geschikte oplossing. Of door het gebruiken van een ander stuk of door de setting aan te passen om het stuk toch te integreren.

Stressen

Chill! Een (eerste) fotoshoot is spannend. We know. Maar reden tot stress is er niet.

Breathe in, breathe out.

Alles komt goed. Door de rust te bewaren, maak je het jezelf makkelijker. Je werkt ordelijker, treft betere voorbereidingen en hebt meer creativiteit.

Goed begonnen is half gewonnen, toch?

Zorgen voor verrassingen

Een fotoshoot wordt grondig voorbereid. Liep alles goed, dan ontvingen we op voorhand reeds een lijst van te fotograferen gerechten.

Elke setting werd door ons voorbereid. Last-minute extra gerechten fotograferen is dus een pak lastiger dan het eigenlijk lijkt.

Let’s get shooting!

Las je deze blog nog voor je een fotoshoot inplande maar raakte je overtuigd door onze werkwijze? Aarzel niet en contacteer ons voor een gratis kennismakingsgesprek. 😊