Hoe kies je een geschikte fotograaf?

man voor computer die moeilijke keuze moet maken

Je besluit om samen te werken met een fotograaf maar raakt verloren in het overaanbod aan fotografen in alle maten, soorten en gewichten? In deze blog helpen we jou in de zoektocht naar de juiste partner in crime en beantwoorden we hoe je de juiste fotograaf kiest.

Is er een “juiste” fotograaf?

Simpel: neen. Een fotograaf uitkiezen is voor iedereen en voor elke zaak verschillend. De keuze van jouw fotograaf hangt af van een handvol factoren. Het belang van elke factor zal bij iedereen verschillend zijn. Er zijn namelijk bepaalde dingen waar jij nu meer belang aan hecht dan een ander. 

In plaats van te spreken over de juiste fotograaf, spreek je dus beter over de fotograaf die het beste bij jou past. 

Op welke zaken moet je letten bij het kiezen van een fotograaf die bij jou past?

 

Ligt de fotograaf zijn specialisatie wel in wat je zoekt?

 

Schoenmaker blijf bij je leest! Fotografie is een breed vakgebied en kent dus verschillende specialisaties. Vergelijk het met atletiek. Je hebt speerwerpen, sprintnummers, lange afstandslopen, discuswerpen, hoogspringen, … Aan atletiek doen betekent niet dat je meteen een topper bent in alle disciplines.

Ik heb Usain Bolt alleszins nog nooit een poging zien wagen bij het verspringen!

Net zoals bij atletiek, heeft fotografie ook z’n disciplines: food, portretten, interieur, bedrijven, dieren, baby’s, gezinnen, huwelijken, … Elk van die disciplines vergt z’n eigen kennis en expertise. 

Net zoals Nafi Thiam in de zevenkamp verschillende atletiekdisciplines beheerst, vind je in fotografie ook experts die in meerdere markten thuis zijn. Maar weet wel: een alleskunner bestaat niet. Een fotograaf die zich specialiseert in alles, specialiseert zich eigenlijk in niets. Net zoals we Nafi Thiam ook nooit een 100 meter crawl zullen zien zwemmen.

Een professionele fotograaf bakent zijn vakgebied af. Bij Op Mijn Talloor beslisten we al heel snel om ons te specialiseren in food fotografie en portretten van mensen werkzaam in de horecasector. Zo bakenen we ons terrein af en gaan we gericht op zoek naar opleidingen en methodes afgestemd op onze specialiteiten.

Hou dus in jouw zoektocht naar een geschikte fotograaf rekening met zijn of haar specialisatie. Ligt die niet in lijn met de zaken die je laat fotograferen? Dan zoek je misschien best nog even verder. 

 

Klikt het op persoonlijk vlak?

 

Een fotograaf kan nog zo prachtige foto’s nemen, als het niet klikt op persoonlijk vlak, voel je je nooit helemaal comfortabel bij die persoon. Dat oncomfortabel gevoel zal uitstralen op jouw foto’s, of je dat nu wilt of niet.

Het is dus heel belangrijk dat je een klik voelt met je fotograaf. Vraag na om eens op voorhand af te spreken of via een videogesprek elkaar al eens te ontmoeten. Zo een gesprek hoeft trouwens niet lang te duren. Ik ben er van overtuigd dat je op 15 tot 30 minuten al de kans hebt om te ontdekken of je de klik voelt of niet.

Voor portretfoto’s van onszelf gingen we op zoek naar een fotograaf. Met een specialisatie in food fotografie en horecaportretten, beseften we dat we hiervoor beter beroep deden op een externe fotograaf dan half werk af te leveren door de foto’s zelf te nemen. 

Na heel wat onderzoek kwamen we terecht bij Yuko, een fotografe die zich specialiseert in business portretten. Na een eerste videocall werd al snel duidelijk dat “de klik” er was en besloten we om samen te werken!

 

Bevalt de stijl van de fotograaf je?

 

Zou jij een Picasso in jouw huis hangen? Ik niet. Ik vind het niet mooi. Maar dat is mijn mening. Misschien staat jouw mening daar haaks tegenover? Dat kan. En dat is ook geen enkel probleem. “Les goûts et les couleurs on ne discute pas”. In fotografie is dat ook van tel.

Neem een kijkje in het portfolio van de fotograaf die je overweegt en onderzoek of de stijl waarin de foto’s worden genomen, aansluiten bij de stijl die je ziet passen bij jouw onderneming. 

“Les goûts et les couleurs on ne discute pas”

Ligt de prijs van de fotograaf in de categorie waar je naar op zoek bent?

 

De prijs van een fotograaf wordt bepaald door tal van factoren. Te veel om hier op te sommen. Dus ik schreef er een aparte blog over. De prijs per fotograaf verschilt keer op keer. Net zoals bij het kiezen van een fotograaf, is er ook geen juiste prijs. Heb je een bepaald budget voor ogen? Dan kom je waarschijnlijk automatisch uit in een bepaalde prijsklasse. 

Elke fotograaf heeft z’n eigen prijsberekening en geen enkele prijs die je opvraagt zal hetzelfde zijn of hetzelfde omvatten. Ga dus voor een fotograaf met een prijs die aanleunt bij het budget dat jij voor ogen hebt en stem daar je zoektocht op af.

Let wel op: je kan/mag niet hetzelfde resultaat verwachten van een fotograaf die je zaak in beeld brengt als aanvulling voor z’n portfolio tegenover een fotograaf die loon naar werken vraagt. 

Maar hey, alles over de prijs van een fotograaf lees je in deze blog!

 

Biedt de fotograaf aan waar je naar op zoek bent?

 
De meeste zaakvoerders van horecazaken waarmee ik spreek vertellen me: “Ik ben op zoek naar foto’s.”. Uiteraard, anders klopte je niet aan bij een fotograaf. Maar in hoeverre dacht je al verder na over:
  • Hoeveel foto’s? 1 foto om op te hangen in jouw inkomhal? 10 foto’s om je website nieuw leven in te blazen? 50 foto’s om te gebruiken op social media?
  • Waarvan wil je foto’s? Je zaak? Jezelf? Je gerechten? Je team? Of een combinatie van verschillende zaken?
  • Op welke locatie wil je foto’s laten nemen? Doet de fotograaf verre verplaatsingen of worden er verplaatsingskosten aangerekend?

De kans bestaat dat de fotograaf niet (of juist wel) helemaal voldoet aan waar je naar op zoek bent. Zorg dat jullie eisen en verwachtingen goed op elkaar afgestemd zijn, zo vermijd je discussies achteraf. 

Conclusie

 

Het kiezen van de fotograaf die het beste bij jou past is geen vanzelfsprekende keuze. Door rekening te houden met bovenstaande zaken vergemakkelijk je de zoektocht voor jezelf. Zo vind ook jij de geschikte fotograaf voor de opdracht die je voor ogen hebt. 

Benieuwd of je de klik voelt met Op Mijn Talloor? Zin gekregen om samen te werken? Bekijk onze pakketten en plan een vrijblijvend introductiegesprek in. We kijken ernaar uit om je te leren kennen!