Wat is de prijs van een foodfotograaf?

Spaghetti all'Amatriciana Food Fotografie Op Mijn Talloor

De beslissing is gemaakt. De foto’s van jouw zaak, product of onderneming zijn aan vernieuwing toe.

Je kiest bewust voor professionaliteit en werkt samen met een foodfotograaf. Maar wat kost dat nu precies?

Er valt niet zomaar een prijs te plakken daarop. Een gemiddelde foodfotograaf kost je waarschijnlijk tussen de 10 en 25 euro per foto.

De prijs van een foodfotograaf is namelijk afhankelijk van heel wat variabelen. Dit zijn alvast de twee belangrijkste:

  • De professionaliteit van de fotograaf
  • Het aantal foto’s waar je naar op zoek bent

Hoe professioneel is de fotograaf?

Een hobbyfotograaf helpt je mogelijks al voor enkele tientallen euro’s.

Houd er hierbij rekening mee dat de resultaten niet hetzelfde zijn als wanneer een professional langskomt.

Die professional heeft namelijk al heel wat meer tijd, moeite en geld geïnvesteerd in zaken die zijn of haar prijs verantwoorden. Denk onder andere aan:

  1. Een camera van topkwaliteit
  2. Een assortiment aan lenzen om zich aan te passen aan allerhande situaties
  3. De juiste belichtingselementen (want natuurlijk licht is onvoorspelbaar en niet altijd aanwezig)
  4. Opleidingen en trainingen
  5. Programma’s voor professionele nabewerking

Het stijlen, belichten en fotograferen van voeding is daarnaast een kunst op zich. Het vergt een groot deel kennis die helemaal verschillend is van een portretfotograaf.

Richt je in je zoektocht dus naar een fotograaf die zich specialiseert in voeding en er de kneepjes van het vak van kent.

Hoeveel foto’s wens je?

De andere variable is het aantal foto’s waar je naar op zoek bent. Hierbij dien je goed rekening te houden met waarvoor je de foto’s gaat gebruiken. Is het enkel voor jouw website? Dan kom je met een tiental foto’s misschien wel toe.

Ben je op zoek naar beelden om regelmatig te gebruiken op jouw sociale mediakanalen? Hou dan de volgende zaken in je achterhoofd:

  • Hoe vaak wil je een bericht plaatsen met een foto? Eén maal per week? Drie maal per week?
  • Hoe vaak wil je een fotograaf laten langskomen? Is dat elk seizoen om aangepaste foto’s aan het weer en het menu vast te leggen? Of volstaat een fotosessie per jaar?

Als je dat voor jezelf hebt uitgemaakt, begint het rekenwerk. Stel dat je drie maal in de week een bericht wil plaatsen, dan heb je op jaarbasis 156 foto’s nodig (3 foto’s x 52 weken).

Brief deze verwachtingen aan je fotograaf. Zo kan die een eerlijke, transparante offerte opstellen die naar jouw wensen is opgemaakt.

De volgende vuistregel zal bijna altijd van toepassing zijn: hoe meer foto’s je wenst, hoe hoger de totaalprijs maar hoe lager de kost per foto.

Elk project heeft namelijk een opstartkost die mee de prijs bepaalt. Hoe langer de fotograaf aanwezig is, hoe kleiner het aandeel van die opstartkost zal zijn.

Prijzen van foodfotografie bij Op Mijn Talloor

Wij komen langs vanaf 250 euro. Voor dit bedrag zijn we ongeveer een uur ter plaatse en beschik je in de meeste gevallen over een tiental professionele foto’s van jezelf, je gerechten of je personeel.

Een halve dag ter plaatse kan vanaf 625 euro. Afhankelijk van jouw project levert dit tot 50 foto’s op. De prijs per foto bedraagt dan dus 12,50 euro. De prijs per foto is hierbij gehalveerd ten opzichte van wanneer we slechts 1 uur langskomen (25,00 euro per foto).

In deze prijs is uiteraard ook onze grondige voorbereiding en professionele nabewerking inbegrepen.

Samenwerken? Graag! Bekijk onze prijzen en plan zelf een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.