Wat is de prijs van een (food)fotograaf?

Spaghetti all'Amatriciana Food Fotografie Op Mijn Talloor

De beslissing is gemaakt. De foto’s van jouw restaurant zijn aan vernieuwing toe. Je kiest bewust voor professionaliteit en gaat samenwerken met een fotograaf. Maar wat moet dat nu precies kosten?

Er valt niet zomaar een prijs te plakken op wat een fotograaf jou zal kosten. Wel kan je er rekening mee houden dat je geen professional zal vinden voor minder dan 100 euro. 😊

De prijs voor een fotosessie van jouw onderneming hangt af van heel wat variabelen. Dit zijn de twee belangrijkste:

  • De professionaliteit van de fotograaf
  • Het aantal foto’s waar je naar op zoek bent

Variabele 1: De professionaliteit van de fotograaf

Een hobbyfotograaf kan je waarschijnlijk al helpen voor een paar tientallen euro’s. Houd er natuurlijk rekening mee dat de resultaten niet hetzelfde zijn dan wanneer je een professional inschakelt.

Die professional heeft namelijk al heel wat meer tijd, moeite en geld geïnvesteerd in zaken die zijn of haar prijs verantwoorden. Denk onder andere aan:

  1. Een camera van topkwaliteit
  2. Een assortiment aan lenzen om zich aan te passen aan allerhande situaties
  3. De juiste belichtingselementen (want natuurlijk licht is onvoorspelbaar en niet altijd aanwezig)
  4. Opleidingen en trainingen
  5. Programma’s voor professionele nabewerking

Variabele 2: Het aantal foto’s waar je naar op zoek bent

De andere variable is het aantal foto’s waar je naar op zoek bent. Hierbij dien je goed rekening te houden met waarvoor je de foto’s gaat gebruiken. Is het enkel voor jouw website? Dan kom je met een tiental foto’s misschien wel toe.

Ben je op zoek naar beelden om regelmatig te gebruiken op jouw sociale mediakanalen? Hou dan de volgende zaken in je achterhoofd:

  • Hoe vaak wil je een bericht plaatsen met een foto? Eén maal per week? Drie maal per week?
  • Hoe vaak wil je een fotograaf laten langskomen? Is dat elk seizoen om aangepaste foto’s aan het weer en het menu vast te leggen? Of volstaat een fotosessie per jaar?

Als je dat voor jezelf hebt uitgemaakt, begint het rekenwerk. Stel dat je drie maal in de week een bericht wil plaatsen, dan heb je op jaarbasis 156 foto’s nodig (3 foto’s x 52 weken). 

Brief deze verwachtingen ook aan je fotograaf. Zo kan die een eerlijke, transparante offerte opstellen volledig naar jouw wensen opgemaakt.

Meestal geldt de volgende vuistregel bij de prijsbepaling van de fotograaf: hoe meer foto’s je wenst, hoe hoger de prijs zal zijn. Maar hoe meer foto’s je laat nemen, hoe lager de kost per foto is. 

Zoals in elk project is er namelijk ook een opstartkost die mee de prijs bepaalt. Hoe hoger het volume, hoe lager de kost per stuk zal zijn.

Prijzen van food fotografie bij Op Mijn Talloor

In de wereld van de professionele fotografen heb je natuurlijk ook onderscheid en variaties in prijs en kwaliteit. Wij van Op Mijn Talloor komen al bij jou langs vanaf 200 euro. Hiervoor beschik jij over 10 professionele foto’s van jezelf, je gerechten en je personeel die volledig in de stijl van jouw zaak liggen

Samenwerken? Graag! Klik hier om onze pakketten te ontdekken en plan zelf een introductiegesprek in. 

Culinaire groetjes,

Elisa & Davy